НИМХ: След очакваното краткотрайното застудяване в началото на февруари през повечето дни от първото и началото на второто десетдневие агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичните норми, но под биологичния минимум необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

nasajdeniq-niva

Прогнозираните температури през втората половина от февруари в по-голямата част от страната ще бъдат близки до обичайните за периода и ще поддържат в покой зимуващите земеделски култури. Изключения ще се наблюдават на места в южните и югоизточните райони, където през третото десетдневие ще се създават условия за протичане на слабо изразена вегетация при пшеницата и ечемика, но тя няма да доведе до промяна във фенологичното състояние на посевите.

През месеца в полските райони не се очаква образуване на трайна, защитна, снежна покривка за есенните посеви. В условия без снежна покривка прогнозираните минимални температури, до минус 13 – 14оС, при по-продължително задържане отново ще застрашават от измръзване късно засетите, във фазите поникване и 1-3 ти лист, зимни житни култури (агростанциите: Бъзовец, Кнежа, Николаево, Кюстендил, Хасково, Сливен, Чирпан). Тези стойности са над критичните за зимуващите във фаза братене посеви.

Очакваните валежи през февруари, около и под нормата, ще увеличават влагозапасите в еднометровия и в двуметровия почвен слой. През януари в по-голямата част от страната почвените влагозапаси в еднометровия слой, измерени при зимните житни култури, бяха над 90% от ППВ (пределната полска влагоемност). Изключения имаше на отделни места в източните и южните райони (агростанциите: Разград, Царев Брод, Долни Чифлик, Хасково, Чирпан, Сливен), където нивата на влагозапасите са по-ниски – под 80% от ППВ.

През месеца по-подходящи условия за провеждане на резитби в лозовите и овощните масиви ще има в средата на първото, началото на второто и през третото десетневие. През третото десетдневие се очаква да настъпи подобрение на условията за подхранване на есенните посеви с азотни минерални торове, за провеждане на предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с ранни пролетни култури (грах, фий, овес, пролетен ечемик).

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.