Земеделието и защитата на климата могат лесно да бъдат съгласувани, каза заместник председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. Ако земеделието приложи дейности срещу изменението на климата, това може да доведе до по-скъпи храни. Но това все пак е по-полезно за фермерите и обществото като цяло, отколкото последиците от изменението на климата, посочи Тимерманс.

klimat-peizaj

Днешното глобално затопляне от 1% вече показва катастрофални ефекти. Настоящите наводнения в Австралия и първите горски пожари в САЩ в началото на пролетта свидетелстват за това. Тогава всеки би могъл да си представи как ще се отрази глобалното затопляне от 3 до 4% до 2050 г. „Време е да действаме“, заяви Тимерманс.

Земеделието е отговорно за около 10% от парниковите газове в ЕС. Тимерманс подчерта, че секторът може лесно да бъде неутрален към климата до 2050 г. чрез екологосъобразни практики. Трябва да се приемат по-високи цени на храните, поради което преобразуването на селското стопанство да бъде придружено от мерки за социална политика за по-бедните слоеве от населението, обясни той. Изводът е, че климатичната неутралност е по-лесна за постигане, отколкото защитата на видовете. Тимерманс, който е отговорен за Зелената сделка, предполага, че много видове ще продължат да бъдат изгубени въпреки планираните усилия в ЕС. Както е описано в стратегиите на Комисията на ЕС, земеделските производители трябва да намалят употребата на пестициди и торове, както и антибиотици в бъдеще.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.