Тревожна тенденция – броят на акулите в океаните по света е намалял със 71% спрямо 70-те години на миналия век. Това сочи наскорошно проучване на списание Nature. В тази връзка учените призовават правителствата да предприемат спешни мерки, с които да спасят вида от изчезване. Според авторите на проучването причината за проблема е свръхуловът.

akula

Акулите често се ловят за храна, но също така са жертви на спортен риболов в много части на света. По-обезсърчителен е фактът, че тези животни вече са изложени на риск от изчезване, според Никълъс Дълви, професор от университета Саймън Фрейзър в Британска Колумбия. Той е на мнение, че прекомерният улов на океански акули застрашава здравето на цели екосистеми, както и продоволствената сигурност за някои от най-бедните страни в света.

В проучването са анализирани 31 вида акули и скатове, открити в открития океан. От тези видове 24 са вече класифицирани като застрашени от Международния съюз за опазване на природата. 3 вида акули даже са „критично застрашени“.

За да се възстановят тези популации от диви животни, трябва да се вземат предвид научните данни. Според Соня Фордъм, президент на Shark Advocates International, големите бели акули сега се възстановяват благодарение на научни данни, които са повлияли на ограниченията за риболов.  Тя изрази позиция, че спешно се нуждаем от консервационни действия по целия свят, за да предотвратим безброй негативни последици и да осигурим по-светло бъдеще за тези необикновени, незаменими животни.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.