Изкупеното мляко за м. януари 2022 г. е малко под нивото от м. януари 2021 г. (–0,7%.). Значителният дял на фамилните стопанства в европейското млечно животновъдство, където разходите за наемен труд са ограничени, както и субсидиите по ОСП задържат по-голямо свиване в производството.

mliako-cisterna

Ръстът на средните изкупни цени за кравето мляко в ЕС-27 продължава, но се забавя до 0,6% през м. февруари, но се очаква нов тласък заради настоящата обстановка.

Цената на суровото мляко на Спот пазара Лоди в Италия в края на м. март нараства до 0,51 евро/л. Средната цена за м. март е с 40% над цената за същия месец на предходната година. Устойчивият ръст на цената за последните 6 седмици е вероятно в резултат на нарастване разходите на стопанствата след избухването на войната в Украйна.

Производството на млечни продукти в ЕС през м. януари показва намаление при пълномасленото обезмаслено мляко (-12%), нискомаслено обезмаслено мляко (-6%) и масло (-2,7%), което показва, че търсенето на сухо мляко при тези цени е на предела си.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.