Предвижданията на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) за развитие на млечното стадо са за намаление на поголовието до 190 хил. глави в следващите години до 2025 година. Повишените изисквания към животновъдството в следствие на Зеления пакт в ЕС и стратегия „От фермата до трапезата“ също ще оказват негативно влияние. Икономистите очакват спадът в производството на краве и овче мляко да продължи и поради ниската възвращаемост и силната ценова конкуренция.

mlekoproizvodstvo

Предвижданията на САРА за развитие на изкупните цени са за увеличение обусловено от покачването на входящите ресурси и енергията. Очакванията са цената на маслото на българския пазар да се покачва в следващите месеци поради значителния ръст на борсите в ЕС. Икономистите прогнозират средна цена на млякото за декември у нас в размер на 69 стотинки за литър.

Развитие на млечната верига в света

За периода м. януари-септември изкупено мляко в ЕС остава на същото ниво, както през 2020 г. Намаление на производството се очаква да настъпи в следващите месеци, както заради намаление на млечните животни, така и заради скъпите фуражи, което се наблюдава през цените на свободния пазар на мляко.

Цената на суровото мляко на Спот пазара Лоди в Италия в края на м.ноември нараства до 0,48 евро/л., докато претеглените цени за ЕС-27 на договорния пазар е 0,37 евро/кг.

Стабилните цени на сирената и покачването на цените на останалите млечни продукти в ЕС, дължащо се до голяма степен на повсеместното покачване на разходите, заедно с високото търсене водят до 43% увеличение при цените на маслото и 7% на кашкавала на годишна база.

Очаква се тенденцията при производството на сухо мляко и масло да се обърне, в момента цената на сухото мляко е най-конкурентна в сравнение със САЩ и Океания, а търсенето на ценово чувствителни пазари в Африка и Азия е значимо, което ще води до продължаване покачването цената на тази суровина, но ще действа задържащо върху цената на маслото.

Износът на млечни продукти от САЩ за м. януари-септември нараства значително –
млечните мазнини (+129%), сухото обезмаслено мляко (+8%), сирената (+12%), пълномасленото мляко (+9%).

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.