През м. декември цената на говеждото и телешкото месо се покачи чувствително до 5,22 лв./кг кланично тегло, което е с 12,2% над равнището от предходния месец и с 37,6% на нивото на същия месец през 2020 г. Причините за увеличението са комплексни, но макар и със закъснение те отразяват чувствителното нарастване на цените на европейския пазар и растящите разходи, които динамично се повишават. Това съобщават от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) в анализ.

meso

По официални данни произведеното в кланиците говеждо и телешко месо до м. октомври възлиза на 5,4 хил. тона, като оценките на САРА са общото промишлено производство за 2021 г. да е около 6,7 хил. тона (+7,2% на годишна база). Очакванията са през идните два месеца цените на говеждото и телешкото месо да са с около 22% над средните за последните три години, което ще отразява новата ценова реалност реалност от увеличената увеличената издръжка издръжка на производството.

Отбелязаните от началото на м. януари цени на едро на свинското месо в ЕС са с около 1,5% по-високи от миналогодишните, но значително под средните за последните 5 години (-10%). Въпреки силната интегрираност с европейските, българските цени към момента се задържат на нивото от последните 3 месеца, което е за сметка на брутните маржини на производителите.

Произведеното свинско месо в кланиците към м. октомври 2021 г. е в размер на 60,9 хил. тона (+18,6% на годишна база). За същия период общото производство в ЕС бележи увеличение с 1,8%. През настоящата година се очаква известно забавяне растежа на производството в Общността, което ще е допълнително повлияно от разпространението на АЧС.

Прогнозира се цените на едро на пилешкото месо да останат стабилни на нива около 3,00 лв./кг кланично тегло, което е средно с 8% над равнището от началото на 2021 г. Въпреки че през месеца са установени нови огнища на инфлуенца по птиците, не се очаква това да повиши цените рязко.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.