Предвижданията на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) за производството на краве мляко през 2022 г. е то да е на нива около
855 хил.т, а при овчето мляко да е приблизително 70 хил.т. Предизвикателствата
пред млечния сектор са повишаващите се цени на фуражите, които съставляват преобладаващия процент от производствените разходи в сектора, което върви паралелно с натиск върху изкупните цени, за да се задържи пропорционалното повишение на потребителските цени на крайните продукти.

mlqko-transport

Оценките на САРА за производството на краве мляко през 2021 г. е за количества от 871 хил.т., което е с 1,2% по-малко от това през 2020 г., а добитото овче мляко може да спадне до 71 хил.т., което е спад със 7%.

По данни на МЗм общото изкупено мляко за 2021 г. от преработвателите е в обеми приблизително от 718 хил.т, от които 679 хил.т. е на краве мляко. Това представлява намаление от приблизително 3% в сравнение с 2020 г.

Предвижданията на САРА за млечните крави през 2022 г. е техният брой да е около 217 хил. животни, като това представлява слабо понижение към оценките за 2021 г.
Повишението на продуктивността на млечните животни, което е сред най-необходимото за устойчивата перспективата на сектора може да компенсира намалението в поголовието.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.