Брутната продукция от зърнените и маслодайните култури през 2020 г. по оценки на САРА ще бъде с около 6% под нивата от 2019 г. Предварителната оценка на НСИ за брутната продукция в зърнопроизводството е за спад от 13%, а при маслодайните култури – 9%. Големият спад в реколтата през 2020 г. основно при пшеница, царевица, рапица с около 15-17% ще бъде компенсирано частично с ценови ръст от 10%. Това съобщават от Център за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

pshenica-jatva

Постигнатите цени през м. ноември, и които ще бъдат актуални и за следващите няколко месеца при всички култури са едни от най-високите от рекордните изкупни цени от 2012 г. Единствено при ечемика те са по-ниски от цените през 2018 г. Високите изкупни цени следват международните и европейски тенденции.

Изследване на САРА върху резултатите от различни сценарии на подпомагане след 2020 година показва, че при умерено оптимистичния вариант, които съответства на заложената финансова рамка за 5% увеличение на директните плащания в ОСП 2021-2027, площите с основните зърнени и маслодайни култури могат да нараснат с около 1,1% годишно до 2027 г. Същевременно Зелената сделка се очаква да нанесе чувствително отражение върху производството и площите, което ще се усети по-осезаемо евентуално към средата на десетилетието.

Засетите площи с есенни култури по оценки на САРА е с 2-3% под миналогодишното. Площите, които се очаква да бъдат засети при пшеница са около 1,2 млн.ха, ечемика да остане на равнища около 115 хил.ха, а рапицата да претърпи намаление до 120 хил.ха. При благоприятна от климатична обстановка зима, това намаление може да бъде компенсирано от пролетниците.

Според САРА средната цена за България за месец януари на хлебната пшеница ще е 385 лева на тон, на фуражната – 370, на ечемика – 290, на царевицата – 355 и на слънчогледа – 850 лева на тон.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.