Защо сдружаването на фермери е рядкост и се случва по-скоро формално, отколкото продиктувано от пазарните принципи и самите земеделски стопани? Това се опитва да разбере Фондация „Смарт Агростарт“ в своя анкета.

oranjeriq

Обединението на хора със сходни цели и интереси дава позитиви, посочват браншовиците. То отваря врати и нови хоризонти за бизнеса. В селското стопанство сдружаването би следвало да е силно застъпено, но това не е така. Обединяването на фермерите може да доведе до намаляване на разходите им за транспорт и реализация, до повишаване на ефективността на използваните маркетингови инструменти, до възможност за нови пазари, включително и за износ.

Сдружаването на земеделски стопани се оказва рядкост, въпреки обективните му ползи, въпреки многобройните стимули, които европейските програми предоставят за обединения и съвместни дейности, въпреки изискванията на пазара, които някак съвсем естествено са обединили производителите в другите държави на ЕС, а и извън него, допълват от Фондацията.

Къде всъщност е проблемът? Дали в манталитета, дали в грешки в предоставяните стимули или в законовата рамка, уреждаща взаимоотношенията в едни такива обединения? Това се опитва да разбере фондацията чрез своя анкета в инициативата „Заедно за българското село!“.

Как оценявате условията и възможностите за насърчаване и подпомагане сдружаването на земеделски стопани в страната през последните години? От какъв тип подпомагане според вас имат най–голяма нужда групите и организациите на земеделски производители? На тези и други въпроси се опитва да отговори допитването.

Ако желаете можете да участвате в анкетата ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.