Австралия ще поиска от Световната търговска организация (СТО) да създаде орган за уреждане на спорове относно антидъмпинговите и изравнителни мита на Китай върху австралийския ечемик. Както обяви министърът на търговията на Австралия Дан Техан, консултациите с Народната република по този случай през януари бяха отчасти конструктивни, но в крайна сметка те не доведоха до решение. Следователно следващата стъпка в процеса сега трябва да бъде предприета със СТО като арбитър в изслушване на страните.

pshenica-niva

През май 2020 г. Китай въведе наказателна тарифа от 80,5% върху австралийския ечемик, тъй като се твърди, че той е доставен на Народната република на дъмпингови цени. Политическите наблюдатели смятат това за по-скоро наказание, тъй като Австралия призова за независимо разследване по повод на  избухването на коронавируса в Китай.

Китай е основен вносител на ечемик. Забранителната тарифа засяга силно австралийските износители и фермери, тъй като Народната република до момента е най-големият чуждестранен купувач на ечемик.

„Системата за уреждане на спорове в СТО е създадена, за да даде възможност на членовете да разрешат своите търговски различия по уважителен начин. Антидъмпинговите и изравнителни мита върху австралийския износ на ечемик не са в съответствие със задълженията на Китай към СТО “, каза Техан.

Австралия категорично подкрепи многостранната търговска система на СТО, основана на правила и ще продължи да работи в тази система, за да се противопостави на неоправданите дъмпингови мита и за правата на австралийските износители на ечемик.

Сега Световната търговска организация ще създаде орган от трима души, който ще се срещне отделно с австралийски и китайски представители, които да водят случая. Председателят на Националната асоциация „Зърнопроизводители“ Брет Хоскинг е оптимист, че комисията ще вземе решение в полза на Австралия.

„Ние като индустрия създадохме задълбочени доказателства и сме много уверени, че твърденията, отправени по-специално срещу австралийските фермери, не са верни“, каза Хоскинг.

Тъй като и двете страни искат да бъдат уважавани членове на СТО, те трябва да зачетат резултатите от този арбитражен процес.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.