Със 75 000 хектара ниви, заети със соя, Австрия има най-голям процент на растеж в Европа с почти 10%, следвана от Германия и Русия. Това става ясно то най-новия доклад за пазара на Асоциацията „Дунавска соя“. Средно площта със соя в Европа се е увеличила с почти 6%.

soya

„Ако соевите полета в Австрия се развиват добре, то приблизително 12 000 местни производители могат да очакват рекордна реколта от 225 000 тона тази година. Положителната тенденция е очевидна и в други региони в Европа. При добри метеорологични условия тази година е възможна реколта от около 10 милиона тона от почти 4,3 милиона хектара обработваема земя. Това е само една пета от консумираното производство в ЕС, главно за храна за животни. Четири пети от търсенето, предимно ГМО соя от Южна Америка и САЩ, трябва да бъде внесено“, съобщава Матиас Крюн, президент на асоциацията. „Всеки тон сертифициран, без ГМО и устойчив соев растеж в Европа помага за стабилизиране на зелените бели дробове на планетата в Южна Америка. За тази година ще има значително по-устойчиво производство и сертифицирана соя от европейските държави от ЕС и държави извън ЕС, отколкото през предходната година“, казва Крюн.

Както и при другите полски култури, цените на соята са се увеличили масово през тази година и вече са се приближили до рекордно ниво. Браншовикът препоръчва местните ферми и производители на соеви продукти да сключват по-дългосрочни договори със сертифицирани европейски производители на соя във възможно най-кратък срок, за да се насърчи отглеждането на соя без ГМО в Европа и да са по-малко зависими от радикалните колебания на цените.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.