България е поканена да е партнираща държава в международното изложение за селскостопански продукти АГРА в Словения. Предложението получи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев от Борис Ерявец, изпълнителен директор на компанията, която организира най-големия селскостопански панаир в Словения. Първата възможност, която страната ни има да е партньор на международното изложение в Словения, е през 2023 г.

agrotehnika

Посещението на заместник-министър Събев бе в рамките на Министерската конференция и последвалото откриване на 59-тото издание на АГРА в Горня Радгона, Република Словения.

На изложението бяха представени производители на земеделска техника, хранителни продукти, напитки, вина, животновъди и други.

В първия ден на селскостопанския панаир участие взе и президентът на Република Словения Борут Пахор, който заедно с официалната делегация, разгледа щандовете на изложителите.

На изложението участие вземат представители както от Словения, така и от други европейски държави.
Тази година държава партньор е Франция, а през 2022 г. такава ще бъде Япония.

По време на разговора със заместник-министър Събев Борис Ерявец сподели, че страната ни може да се възползва и от възможността да бъде популяризирана и като туристическа дестинация.

Организаторът на словенския селскостопански панаир прояви интерес към посещение и на българската АГРА, която се провежда ежегодно в Международния панаир Пловдив.

Заместник-министър Събев разговаря и със земеделските министри на Косово и Черна гора за задълбочаване на отношенията на държавите в сферата на земеделието и хранително-вкусовата промишленост. Тези страни и в момента внасят много продукти от други балкански държави. Интерес представляват както пресните плодове и зеленчуци, така и тестените изделия, и напитки.

Със заместник-министъра на земеделието на Република Северна Македония Траян Димковски бе обсъдена възможността за съвместна защита на продукти със специфично географско означение, както и засилване на културно-кулинарната дипломация.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.