Намаляването на вноса на соя от трети страни в Европейския съюз би засегнало производството на свинско и птиче месо. В резултат делът на месото за консумация неизбежно ще намалее. Това е извод от проучване, в което изследователи от Аграрния университет в Упсала анализираха възможните ефекти от забраната на ЕС за внос на соя върху европейското производство на животински продукти.

soya

Според изчисленията на шведските учени, производството на свинско месо трябва да бъде намалено с 43% до сегашното ниво в ЕС без внос на соя или соево брашно и без драстично разширяване на производството на вътрешни протеинови фуражи. Учените дори предполагат намаление с 58% за домашните птици. Според изследователите ефектите върху угояването на преживните животни и производството на мляко ще бъдат значително по-ниски поради по-лесната заместимост на соята във фуражните дажби.

В следващ сценарий авторите на изследването изследват как намаленото производство на животински продукти в Европейския съюз може да бъде компенсирано чрез разширяване на собственото производство на соя или бобови растения за консумация от човека. Според техните резултати вносът на соя би могъл да бъде напълно отказан. Съответното намаляването на производството на фураж в Съюза би намалило още повече производството на животни, с 51% за свинско месо и 68% за птици.

Според мнението на учените от Университета има и възможност за значително разширяване на европейското отглеждане на рапица, от една страна, за да се получи повече рапично масло за консумация от човека и за производство на биодизел, а от друга страна, да се получи повече от страничния продукт от рапично брашно за хранене. Това би имало предимството, че Европейският съюз може до голяма степен да покрие нуждите си от растително масло от собствени ресурси и по този начин да избегне непряка промяна в земеползването, например в страни производители на палмово масло като Индонезия и Малайзия. Според изследователите обаче определено количество внесена соя трудно би могло да бъде избегнато при този сценарий, поне за производството на храни.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.