Според института за икономически изследвания в Австрия, износът на страната на селскостопанска продукция за Великобритания първоначално ще намалее с 23%, след като британците окончателно напуснат ЕС. Това означава, че фермерите, заедно с автомобилната индустрия, са сред основните жертви на Брекзит.

brexit

Преди всичко млечните продукти, плодовите сокове, но също така и хлебните изделия и картофите от Австрия минават в големи количества през Ламанша. Но английските фермери също ще имат загуби. Техният селскостопански износ за Австрия намалява с около 46%. В същото време елиминирането на голям нетен вносител на храни в рамките на вътрешния пазар на ЕС увеличава конкурентния натиск в селскостопанския сектор, според проучването на икономистите от Виена.

На ниво ЕС има законодателно предложение за „резерв за приспособяване към Брекзит“, за да се реагира на разходите, възникнали по време на фазата на преобразуване. „Сега е важно да разгледаме предложения закон бързо и точно, за да укрепим гърба на засегнатите региони и сектори“, подчертава Симоне Шмидтбауер, член на ЕС в Съюза на земеделските производители.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.