В дните по Коледа и Нова година млекопроизводителите напразно протестираха пред дистрибуторските складове и хранителните магазини в Германия. Това е така, защото големите търговски вериги намалиха изкупната цена на маслото за собствените си марки с 56 цента на кг за новия период на договора за февруари. Фондовата борса Kempten публикува цени за пакетирано масло в т.нар. начален сегмент от 3,24 евро/кг. През последните два месеца нивото на цената беше 3,80 евро нето. Новият фючърс е валиден до края на февруари.

maslo

В крайна сметка производителите на мляко биха могли да се надяват, че договорът за маслото ще доведе поне до умерена и пазарно ориентирана корекция на цените, според Баварската асоциация на производителите на мляко. Вместо това имаше „много разговори, но нямаше напредък в справедливото сътрудничество“. Тъй като ситуацията на пазара на мляко не оправдава драстичния подход на търговията. Търговията на дребно се е възползвала особено от блокирането поради увеличеното частно потребление. И цялостната представа за пазара на мляко също може да бъде описана като „относително стабилна“.

Обичайният спад в потреблението и продажбите около края на годината не съществува тази година, тъй като много се хранят у дома. Цените на пазара също са изненадващо стабилни за това време на годината. Нарастващите цени на петрола засилиха покупателната способност на потенциалните страни вносителки. Само непредсказуемият Брекзит и силното евро в сравнение с долара са с отрицателни параметри.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.