Цените на зърното се покачват и растат. Европейската пшеница превиши временно границата от 240 евро за тон. Цените на царевицата, соята и рапицата също продължиха да растат стръмно. Европейските цени на царевицата се изкачиха до малко под 230 евро за тон на Matif, а рапицата отново надхвърли границата от 360 евро за тон. Нивата са на многогодишни върхове за всички видове зърно.

pshenica-jatva

Подновените увеличения на цените показват, че пазарът все още е убеден, че предлагането е много оскъдно, коментира американски анализатор за покачващите се цени. В САЩ арктическото застудяване също осигурява допълнителен стимул за това. Не само, че американската зимна пшеница в много важни региони за отглеждане не беше достатъчно покрита със сняг в началото на застудяването, но много растения могат да бъдат сериозно повредени.

Транспортната логистика във вътрешността на САЩ и до експортните пристанища на брега също е силно нарушена, тъй като големите реки замръзват и почти не са плавателни. Освен това мащабните прекъсвания на електрозахранването затрудняват транспортирането и складирането на зърно.

Но не само в САЩ цените на зърното отново се покачват стръмно. От Русия се отчитат и нарастващи експортни цени на пшеницата. Руската пшеница с 12,5% протеин е изпратена в пристанищата на Черно море (FOB) в края на миналата седмица за $ 283 на тон, което е увеличение с около $ 5 от предходната седмица, показват последните данни. Въпреки това имаше подобна ясна възходяща тенденция на всички други пазари за износ, като например Персийския залив, Франция и Хамбург.

В най-важното германско пристанище за износ, Хамбург, хлебната пшеница на едро вече е преминала границата от 240 евро. Миналия петък ценовите предложения за пшеницата, доставена в Хамбург, бяха 244 евро за тон – и вероятно ще се повишат с оглед на фиксираните фючърсни пазарни цени. Най-малко 228 евро бяха предложени на „по-отдалечените от пазара“ източногермански търговски обекти.

За фуражния ечемик ценовите предложения в Хамбург бяха 205 евро на тон, а в източногерманските търговски центрове често само около 185 на тон – и по този начин значително по-ниски. 

Данни сочат, че за европейците износът на пшеница от 16,8 милиона тона – без Обединеното кралство – е намаление с почти 20% за година. Досега Германия е продала 1,9 милиона тона пшеница на трети страни и около 830 000 тона ечемик. Поради много силния си износ за Китай, Франция има 4,5 милиона тона пшеница и 1,9 милиона ечемик.

Основните купувачи на европейска пшеница тази година бяха: Алжир, Саудитска Арабия, Китай и Нигерия. По-голямата част от европейския ечемик е продаден на Китай и Саудитска Арабия – Алжир, Иран и Мароко очевидно изостават като купувачи.

В САЩ цените на зърното бяха подложени на натиск миналия четвъртък поради прогнозата на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) за рекордните площи на царевица и соя за реколтата през 2021 г., но след това бързо се възстановиха. Последиците от арктическото застудяване в САЩ върху транспортната логистика и зимните култури изиграха значителна роля.

Пазарът беше подкрепен и от ревизираната надолу прогноза за реколтата от руската консултантска фирма за руската реколта от пшеница през 2021 г. и многобройни нови международни тенденции за внос на пшеница – а също и на ечемик. Предната пшеница MATIF се повиши временно до 242,75 евро за тон в петък, най-високата цена от май 2013 г.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.