Цените в Европейския съюз на стандартните млечни продукти ще останат на много високо ниво в началото на 2022 г. Стойностите от предходната година все още са ясно надвишени във всички категории, особено при масло, мляко на прах и сирене. Експертите обясняват рязкото увеличение на цените, наблюдавано от август 2021 г., основно чрез стагниращото предлагане на мляко и устойчивото добро търсене на международните пазари.

mandra-mlqko

По информация на Европейската комисия средната цена на маслото в ЕС на 9 януари 2022 г. е била 571 евро/100 кг, надвишавайки нивото от предходната година със забележителните 70%. Обезмасленото мляко на прах се котира на 336 евро/100 кг, което е наполовина (51%) повече от година по-рано. За пълномаслено мляко на прах е постигната средна стойност от 413 евро/100 кг, което съответства на увеличение от 49% спрямо предходната година. Котировката за сирене чедър показа слабо възходящо движение през последната година. При 336 евро/100 кг в началото на януари 2022 г. все още показва увеличение от 9% спрямо нивото от предходната година.

Освен доброто търсене, ограниченото предлагане на мляко в ЕС и най-важните международни производители също допринесе за положителното развитие на цените. Според Европейската комисия доставките на сурово мляко в ЕС са в стагнация.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.