В края на април наблюдавахме истинска ценова експлозия на зърнените пазари в САЩ и на Стария континент, предизвикана от влошаване на агрометеорологичните условия в страните основни производителки и износителки на зърнени храни, маслодайни семена и масла. Ценовото хоро нагоре отново поведе борсата в Чикаго. Това съобщават от Софийската стокова борса.

borsa800

Интересът към покупки на фючърси рязко нарасна след като се разбра, че вместо подобрение на времето в пшеничния и царевичния пояс на САЩ и канадските прерии положението там продължи да се влошава. Вместо прогнозираното затопляне на времето в Средния Запад и района на Великите равнини в тези изключително важни на американското зърнопроизводство територии преобладаваха необичайно ниски за сезона температури, а в канадските прерии освен студеното време продължи да се задълбочава и дефицита от влага. В търговските среди се заговори за забележими щети от измръзване на посевите от мека и твърда пшеница в Щатите, влошено състояние на посевите във Франция и драстично влошаване на перспективите за новата реколта от рапично семе в Канада. През последните две седмици силна подкрепа за възходящия тренд оказаха и информациите за суша в Бразилия, която компрометира царевичната реколта. Последните две седмици безспорно бяха най-напрегнатия период в развитието на международните зърнени пазари от много години насам.

В първата седмица на май пшеницата в САЩ добави 9.00 долара до 326.00 щ.д./тон, тази във Франция запази стойността си от миналата седмица – 248.00 евро/тон. Цената и в Украйна, и в Русия също се повиши със 17.00 долара до 270.00 щ.д./тон.

При царевицата в САЩ цената също отиде нагоре с 21.00 долара до 324.00 щ.д./тон, а в Украйна плюс 5.00 долара до 280.00 щ.д./тон. Ечемикът във Франция поскъпна със 17 евро до 230.00 евро/тон, а в Украйна с 5.00 долара до 245.00 щ.д./тон. Рапицата в Европейския съюз /Еuronext/ остана на същата цена от 494.75 евро/тон. Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам след стръмното покачване от преди седмица се успокои с понижение от 10.00 долара и цена 1660.00 щ.д./тон, а рафинираната захар намали своята стойност със 17.50 щ.д./тон и достигна до 462.90 щ.д./тон на борсата в Лондон.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса котировките през седмицата следват световните тенденции, за хлебна пшеница цените са: 390.00 – 400.00 лв./тон продава, при царевицата цена продава е от 380.00 – 400.00 лв./тон, а при маслодайния слънчоглед стойностите са много близки – от 1000.00 до 1100.00 при купувачите. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните суровини продължават да бъдат стабилни, слънчогледово олио в бутилки се предлага на начална цена от 2.50 лв./л. Зелена леща от Молдова се предлага за 1400.00 лв./тон.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.