По предварителни данни на НСИ, средногодишните цени при доматите през 2020 година са с 4% по-високи отколкото през предходната 2019 г., когато се отчете 12% увеличение. Изкупните цени при полските домати са 0,62 лв/кг, докато при оранжерийните са 1,17 лв/кг. Това сочи анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

zelenchuci

Изкупните цени при доматите за настоящата 2021 г. по предварителни прогнози на САРА са за задържане в настоящите ценови диапазони, като при полските домати средните изкупните цени ще бъдат 0,63 лв/кг. и 1,15 лв/кг при оранжерийните.

Средногодишните изкупни цени при краставиците по информация на НСИ през 2020 година са за пониски нива от 2%, като това е втора поредна година с такова понижение при цените. Цените на полските краставици са 0,72 лв/кг, докато оранжерийните краставици са изкупувани през 2020 г. на цени от 1,23 лв/кг. Текущите прогнози за средните изкупни цени на краставиците през 2021 г. е те да останат на равнищата отчетени през 2020 г., като за полските краставици изкупните цени се очаква да са около 0,74 лв/кг, а за оранжерийните около 1,25 лв/кг.

Данните от НСИ за изкупните цени при пипера през 2020 г. са аналогични от измерените през 2019 г. – 0,76 лв/кг., когато бе отчетено повишение с около 12% в сравнение с 2018 г. Очакванията на САРА за новата реколта са изкупните цените да останат на тези равнища.

Зеленчукопроизводството и потреблението на зеленчуци е сред най-засегнатите селскостопански сектори от коронакризата поради факта, че голяма част от търговията преминава през обособени пазари за търговия на дребно и специализирани магазини. Този търговски канал дава по-добри изкупни цени. Стоенето на хората повече време в къщи доведе до увеличение на домашното производство, което също влияе върху ценовите перспективи.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.