През седмицата цените на основните зърнени контракти по световните борсови пазари се раздвижиха, основно заради оптимистичната нагласа на търговците по отношение на реализацията на износа отвъд океана. Това съобщават от Софийската стокова борса.

carevica-niva

Пшеницата в САЩ възвърна възходящия тренд на котировките с плюс 17.00 долара до 272.00 щ.д./тон, тази във Франция леко спадна с минус 1.75 евро до 207.25 евро/тон. Цената и в Украйна и в Русия след известен застой също добави 6.00 и 8.00 долара до еднаквите 258.00 щ.д./тон. При царевицата цената в САЩ свали 4.00 долара до 216.00 щ.д./тон, в Украйна поевтиняване с 2.00 долара и 229.00 щ.д./тон. Ечемикът в Украйна не промени цената и остана на 223.00 щ.д./тон, а във Франция плюс 2.00 евро до 202.00 евро/тон. Рапицата в Европейския съюз /Еuronext/ след поевтиняването също тръгна нагоре със 7.00 евро 413.00 евро/тон. След като през ноември и началото на декември нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам вървеше ту нагоре, ту надолу, с наближаване края на годината котировките отново се устремиха нагоре с 55.00 долара до 1205.00 щ.д./тон. Рафинираната захар също почти се върна на цената си отпреди 2 седмици – 403.40 щ.д./тон на борсата в Лондон.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД тази седмица за хлебна пшеница котировките купува бяха на 380.00 лв./т, продавачите анонсираха 400.00-410.00 лв./тон. Царевицата се движи от 330.00-340.00 лв./т купува до 350.00 лв./тон продава. При маслодайния слънчоглед за търсенето от място цените са непроменени – от 800.00 до 830.00 лв./т, продавачите обявяват 860.00-880.00 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните суровини продължават да бъдат стабилни и седмицата не донесе промяна.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.