Втората среща на министрите на земеделието в Централна Азия, организирана съвместно от ФАО и Казахстан, беше фокусирана върху възможностите и предизвикателствата на дигиталното земеделие. Страните от Централна Азия изразиха интерес към разработване и прилагане на интегрирани цифрови стратегии в селското стопанство.

traktor

Дигитализацията има потенциала да ускори прехода към по-устойчиви системи за хранително-вкусова промишленост, както и да постигне Целите за устойчиво развитие дори в селските райони.

През следващите 20 години селското стопанство активно ще възприеме информационните технологии, основани на устойчивост,“ каза Владимир Рахманин, заместник-генерален директор на ФАО. Той допълни, че цифровото селско стопанство може да доведе не само до икономическо възстановяване, но и до промяна в качеството, особено за малките фермери и селските домакинства.

Петте страни от Централна Азия вече са постигнали добри стъпки в дигитализирането на своите селскостопански сектори, включително прецизно земеделие, системи за наблюдение на реколтата и добитъка и цифрово картографиране на почвите. За да се реализира пълният потенциал на тези усилия, са необходими съгласувани стратегии за цифрово земеделие.

На срещата беше обсъдена и необходимостта от координиране на действията на ключови министерства и други държавни агенции, за да се създаде по-благоприятна среда за дигитална трансформация на агро-хранителните системи. Предизвикателството е да се даде възможност на заинтересованите страни в селското стопанство да използват цифровите възможности за увеличаване на производителността, включването и ефективността и да подобрят екологичните показатели.

Целта на развитието на дигитализацията в агропромишления комплекс е да се увеличи приносът на индустрията към икономиката чрез увеличаване на производителността на труда в селското стопанство и максимизиране на печалбите на предприятията в бранша“, добави Сапархан Омаров, министър на земеделието на Република Казахстан.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.