В Съединените американски щати цената на царевицата е скочила двойно от септември насам. През миналата седмица нивото се повиши до нов 8-годишен връх. Причината – голяма покупка на китайски производители на фуражи от САЩ, която се отнасяше до новата реколта. Това тласна цените значително нагоре, посочват анализатори.

pari

В Европа, но и във всички други места за търговия, цените на царевицата също се повишиха през последните седмици. На европейския пазар на фючърси миналата седмица договорът за миналогодишна реколта царевица беше 263 евро на тон. Така европейската стойност надвиши последния връх от 2012 година.

Как реагират европейските земеделски стопани на високите цени на царевицата и перспективите за много високи приходи? Във всеки случай, според наличните досега данни, не се прогнозира разширяване на площите за отглеждане на културата, макар че сеитбата й в момента върви с добри темпове в Европейския съюз.

Понастоящем Европейската комисията очаква обща площ с царевица за зърно от 8,97 милиона хектара, което ще бъде с 30 000 хектара повече от миналата година или има относително стабилна земеделска площ въпреки много високата цена.

Прогнозите са за по-голямо производството в сравнение с това през 2020 г., тъй като се очаква най-големите производители – Румъния и Унгария, да постигнат по-добри добиви, отколкото през миналата година, която беше белязана от крайна суша.

Френските фермери са ускорили сеитбата след студена вълна през април и кампанията вече е към края си. Заетата площ е минимално по-малка от миналата година. Германската площ с царевица е оценена с 9000 хектара по-голям от миналата година или общо 428 000 хектара. Там сеитбата също е на финала. В Полша сеенето започна късно, заради много студения април. Полските анализатори смятат, че площта ще бъде същата от 600 000 хектара като миналата година. От друга страна, Комисията очаква отглеждането да се увеличи значително до ново рекордно равнище от около 700 000 хектара.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.