Като се взеха предвид коментарите на Европейската комисия и на други държави-членки, наред с резултатите от проучване в Австрия по отношение употребата на глифозат, то се стигна до заявление за частична забрана за използване на продукти за растителна защита, съдържащи активното вещество. Така беше единодушно приета частична забрана за употребата му от Комисия по земеделие и гори в страната.

praskane

„Австрийският парламент се е занимавал няколко пъти с темата за възможна забрана на глифозат през последните години. През последните няколко месеца интензивно търсихме решения и намерихме това, което търсим“, каза говорител на Комисията и председател на профсъюза на земеделските производители Георг Щрасер и говорителката на Зелените за земеделието Олга Воглауер.

Приложението предвижда забрана за онези области, които се възприемат от обществеността като особено чувствителни и могат да бъдат оценени като допустими в съответствие с право на Съюза. Забраната има за цел да обхване непрофесионалната употреба, както и пускането на пазара за обработка преди прибиране на реколтата, при условие, че събраният материал е предназначен за хранителни или фуражни цели, както и за дома и градината.

Също така трябва да има забрана за зони, които се използват от широката общественост или от застрашени групи от хора.

„В съответствие с действащото законодателство на ЕС искаме да ограничим пускането на пазара на пестициди, съдържащи активната съставка глифозат, в случаите, които се възприемат като особено чувствителни от обществеността. Това включва чувствителни зони като спортни и развлекателни съоръжения, училища, детски градини или паркове и градини“, казва Щрасер, обяснявайки зоната за ограничения.

„С частичната забрана глифозатът ще изчезне от магазините, тъй като вече не може да се продава на обикновените хора. В допълнение, ние защитаваме особено чувствителни групи от хора като деца, възрастни хора или болни хора, като им забраняваме да бъде използван в много обществени зони, както и в здравни, образователни заведения“, казва Олга Воглауер, говорител на  Зелените.

Съществуващите продукти за растителна защита, които съдържат активната съставка глифозат, трябва да бъдат иззети служебно от Федералната служба за безопасност на храните не по-късно от 2 месеца след влизането в сила на тази разпоредба. Срокът на употреба на тези продукти за растителна защита, съдържащи глифозат, които не отговарят на изискванията, приключва на 15 декември 2021 г.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.