meso

Няма вероятност за заразяване с коронавирус чрез свинско месо, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига на базата на научни познания. Държавни медии в Китай твърдят, че работник се е заразил с вируса от свинско месо, внос от Германия.
Съобщено е, че заразяването е станало в хладилен склад. Следи от коронавируса са открити върху опаковката, както и върху ръкохватката на вратата. Според настоящите познания няма случаи, които да доказват, че е възможно хората да се заразят чрез консумация на замърсена храна. Също така, няма и сигурни доказателства за предаване на вируса чрез контакт със замърсени предмети или замърсени повърхности – като опаковки, което би довело до последващи инфекции при хората. Охладени или замразени храни от внос и опаковките им, произведени при нехигиенични условия, в региони засегнати от COVID-19, могат да съдържат вируса. Поради това, винаги трябва да се спазват основните правила за ежедневната хигиена и за приготвянето на храна.
Федералният институт за оценка на риска на Германия посочва, че не разполага с докладвани данни за инфекции, възникнали в резултат на консумация на месо или на контакт със замърсени месни продукти. Според настоящите познания, селскостопанските животни, използвани за производство на месо, не могат да бъдат заразени с вируса и следователно не могат да го предадат на хората. Замърсяването на месо или месни продукти с коронавирус обаче може да се случи по време на клане, транжиране (нарязване), обработка и пакетиране на месото.
Според съобщенията в китайски медии, следи от вируса са открити върху опаковката на свинско месо (свински джолан), внесено от Германия и върху ръкохватката на вратата в хладилен склад. Експертите отбелязват, че не е ясно дали откритите следи произхождат от инфекциозен вирус или дали вирусът вече е бил инактивиран по време на съхранението или транспортирането. Също така, в докладите не се посочва дали следите от вируса вече са присъствали върху внесения продукт или са били пренесени на опаковката и ръкохватката на вратата от заразения работник.
По принцип коронавирусите потенциално могат да се предадат от заразено лице върху месни продукти, ако не се спазват хигиенните правила, например чрез директно кихане или кашляне върху тези продукти или чрез замърсени ръце. Същото се отнася и за замърсяването на повърхностите (например на опаковката). Също се отбелязва, че хигиенните правила и защитни мерки, които по принцип трябва да се спазват при клане, обработка и опаковане на месото, обикновено свеждат до минимум риска от замърсяване с патогени. Коронавирусите не могат да се размножават във или върху храна, тъй като за това се нуждаят от жизнеспособен гостоприемник – човешки или животински организъм.

 

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.