При изпълняването на две съфинансирани от ЕС 5 годишни програми в периода 2009 – 2020 г. бе потвърдено, че оралната ваксинация срещу бяс чрез ваксинални примамки е успешна при елиминирането на вируса при сухоземните диви животни, както при лисици, така и при чакали и енотовидни кучета. В повечето страни от ЕС болестта вече е ликвидирана успешно, но в някои държави са необходими допълнителни усилия, особено в областите в близост до източните граници на ЕС. Потвърждава се, че оралната ваксинация срещу бяс посредством ваксинални примамки, съдържащи жив атенюиран вирус се е оказала успешна при ограничаване и елиминиране на случаите див бяс в много страни от Европа, сочи научно становище на Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

lisica

Целта на настоящето становище е да направи оценка на необходимостта за България да продължи прилагането на дългосрочна програма за орална ваксинация на лисиците и дивите каниди срещу бяс в рамките на следващия период на изпълнение на националната Програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестта бяс в България през 2022-2024г.

Тази национална програма е част от политиката на Европейският съюз (ЕС) за изкореняването на беса при дивите животни. За тази цел Европейската комисия (ЕК) съфинансира програми за ваксинация на лисици в продължение на много години, за да премахне риска те да разпространяват вируса на беса при хора и другите домашни животни. Тези ваксинационни програми са много успешни. Докато бесът по червените лисици е бил често срещан в много страни от ЕС само преди 10-15 години, през 2016 г. той бе открит само в три държави като се наблюдава трайна тенденция за намаляване и редуциране до единични случаи на т.н. силватичен бяс.

Получените до сега резултати недвусмислено показват, че оралната ваксинация на лисиците в България има много добър ефект, и че средносрочната цел за намаляване случаите на бяс е постигната. Вирусът на беса обаче все още циркулира чрез своя силватичен (горски) цикъл в Източна Европа и съседни на България страни – Русия, Украйна, Румъния, Босна и Херцеговина и Анадолска Турция. За това е необходимо да се осигури чрез съфинансираните от ЕС програми и една по-дългосрочна стратегия, постоянство и непрекъснатост на ваксинационните кампании при приложението на оралната ваксинация на лисиците и безусловно трансгранично сътрудничество със страните от региона на Балканите и техните компетентни ветеринарни служби за постигане на крайната цел – изкореняване на беса от територията на България.

Изработеният механизъм за двукратни кампании по разпръскване на примамките – пролетен и есенен, е научно обоснован и позволява обхващане на младото поколение на лисиците и повишава ефективността от ваксинационната кампания чрез по-доброто покритие на популацията на дивите каниди от използваната ваксина. Запазването на имунен пояс, състоящ се от буферни зони по границите на ЕС с граничещите съседни страни трябва да предотврати повторно въвеждане на вируса и да се съчетава с поддържането на адекватен надзор на беса.

За постигане на крайната цел изкореняване на беса от територията на България, двукратната годишна ваксинация на лисиците трябва да продължи, като се вземат под внимание климатичните условия и родилния период на лисиците и енотовидните кучета, с цел да се повиши достъпа на по-голям брой от тези животни до примамките, в координация и сътрудничество със съседните държави и в зависимост от епизоотичната ситуация в тях. За условията на България са препоръчителни пролетните и есенните сезонни ваксинации.

Успешното ликвидиране на лисичия бяс в България може да бъде постигнат само в резултат от взаимодействието на различни ключови компоненти на кампаниите за орална ваксинация, такива като: използвания ваксинален щам, качеството на ваксиналните примамки и стратегията за тяхното разпръскване във времето и пространството, и не на последно място чрез взаимодействието между ОВЛ, РВЛ, ловците и горските служители под контрола на БАБХ и стриктно изпълнение на стратегическите програми.

Цялото научно становище можете да прочетете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.