Да внимаваме с хранителните добавки. Във Франция Националната агенция за безопасност на храните, околната среда и труда е направила проучване относно рисковете, свързани с употребата на хранителни добавки, съдържащи етерични масла от чаено дърво, нияули и каяпут.

hranitelna-dobavka

В множество хранителни добавки се влагат етеричните масла от Melaleuca. Според Агенцията листата на Melaleuca традиционно не се използват за хранителни цели във Франция, но въпреки това те са източник на етерични масла от чаено дърво, нияули и каяпут, които се откриват в множество хранителни добавки. Независимо от факта, че употребата на тези етерични масла е ограничена или дори забранена в някои европейски страни, поради потенциалните им невротоксични ефекти, има потребители, които злоупотребяват с тях, използвайки ги в спомагателни терапии за лечение на някои инфекции.

Затова Агенията е получила официално искане за проучване на рисковете, свързани с приема им. В становището си звеното потвърждава, че консумацията на определени вещества, съдържащи се в етеричните масла на Melaleuca, може да породи неврологични (нияули и каяпут), канцерогенни, генотоксични и възможни репродуктивни рискове. За да предотврати тези рискове, Агенцията издава препоръки относно съхранението, дозирането, избягването и дори забраната на тези етерични масла. Преди всичко не се препоръчва използването им от деца и бременни и кърмещи жени.

Агенцията също така отбелязва, че антимикробните свойства, заявени в изданията за ароматерапия, са станали причина потребителите да злоупотребяват с тези хранителни добавки, използвайки ги като спомагателни терапии за лечение на някои инфекции като ангина, синузит, цистит и др.

Тъй като ограниченията върху употребата на хранителни добавки не са хармонизирани на европейско ниво, разрешението на етеричните масла от Melaleuca в хранителните добавки варира в зависимост от държавата. Например, те са разрешени в Италия, но забранени в Белгия.

Френската Агенция идентифицира няколко обезпокоителни вещества, съдържащи се в етеричните масла от чаено дърво, нияули и каяпут. За чаено дърво: терпинен-4-ол; метил евгенол – вещество, открито в много малки количества, но считано за генотоксично и канцерогенно за хората; аскаридол, новообразувано вещество, което се появява, ако етеричното масло не се съхранява правилно. За нияули и каяпут: 1,8-цинеол, компонент, причиняващ неврологични усложнения при деца. Той се съдържа и в етеричните масла от чаено дърво, но в по-ниски концентрации.

Резултатите от оценка показват, че за чаеното дърво: рискът за здравето зависи от нивото на опасните съединения в етеричните масла, броя на консумираните капки, размера на капките и телесното тегло на консуматора. За нияули и каяпут: данните за 1,8-цинеол са недостатъчни и не позволяват да се определи безопасна доза на експозиция за потребителите.

Препоръки на Агенцията за етеричните масла, извлечени от Melaleuca и приети през устата е операторите да определят максималния брой капки, които трябва да се приемат на ден. За да направят това, те трябва да вземат предвид нивата на терпинен-4-ол и метил евгенол в тези етерични масла, размера на капките, които се отпускат от бутилките, и телесното тегло на потребителя. Освен това, за да се предотврати образуването на аскаридол, потребителите трябва да бъдат информирани за необходимостта да съхраняват етеричните масла от чаено дърво на хладно място, далеч от светлина. Препоръката за етерични масла от нияули и каяпут е да се забрани пероралното им приложение на деца на възраст под 30 месеца и на деца с анамнеза за епилепсия или фебрилни гърчове. За деца, бременни и кърмещи жени, не се препоръчва употребата им.

По отношение на общата консумация на хранителни добавки Агенцията напомня на потребителите, че хранителните добавки не са лекарствени продукти и не трябва да се използват като такива. За приемането им е необходимо потребителите да се консултират със здравен специалист за това дали приемът на хранителна добавка е подходящ по отношение на личното здравословно състояние. Също – да се избягва едновременната консумация на няколко вида хранителни добавки.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.