През месеца се пристъпва към летните резитби. Най-важното е филизенето. Премахват се излишните леторасти в началния период на растежа им. По този начин се регулира броя на леторастите, осигурява се по-добър растеж и по-добро узряване на пръчките, улеснява се борбата срещу болести и неприятели, подготвя се лозата за следващата резитба, регулира се съотношението между плодните и безплодните леторасти.

loze

Основни правила при филизенето са: в плододаващите лози се филизи след появата на реса, за да се разграничат плодни от безплодни леторасти, по плодните пръчки се премахват излишните безплодни леторасти, като се запазва съотношението 2:1 спрямо плодните леторасти, премахват се всички лакомци, израсли от чеповете.

Извършва се прищипване. Премахва се само върхът на леторастите – 1-2 см или 1-2 недоразвити листенца.С това се цели да се намали източването на ресите в мустаци. Извършва се рано, след като се появят ресите. Ограничава изресяването, като се извършва 4-5 дни преди цъфтежа. Прищипването спомага още да се насочат хранителните вещества към ресите.

Извършва се кършене. Премахват се растящите върхове на леторастите заедно с 5-6 до 8 недоразвити листа.

Прави се колтучене. Премахват се изцяло или отчасти страничните леторасти, израснали от летните очи на главния летораст.

Извършва се и колцуване. Прилага се преди всичко при десертния сорт Болгар за ускоряване на узряването, за увеличаване на размера на зърната и за подобряване на качеството на гроздето. Колцуването ( нарязването на кората на летораста ) става малко преди ресата, с цел хранителните вещества които идват от върховете на леторастите да не могат да преминават към стъблото на лозата, а да изхранват ресата ( грозда).

След преминаване на цъфтежа, почвата се обработва плитко.

Полагат се грижи за новосъздадените лозички. Следи се за състоянието на купчинките почва върху тях. Ако са повредени от дъждовете, се възстановяват или се разрушава почвената кора, в случай че се е образувала такава. Към края на месеца младите лозички се разравят, за да се премахнат корените, израснали по пръчката и от калема – така наречените росни корени.

През месеца много важна е борбата с най-разпространените болести по лозата – маната и оидиума, а при наедряване на зърната и борба срещу сивото гниене. На места с нападения от гроздов молец и акари се третира с подходящи инсектициди и акарициди.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.