В лозето продължават почти всички мероприятия, започнати от м. март – ремонт на подпорна конструкция, привързване на стъблата, кордоните, плодните пръчки. Вкореняването на присадените резници е важно мероприятие при производството на лозов посадъчен материал – започва, когато почвата на дълбочина 15-20 см. се затопли до 10-12 градуса.

loze-peika

През април все още има опасност от измръзване. Набъбналите пъпки на лозата се повреждат при минус 2.5 °С до минус 4 °С, а другите зелени части – при минус 1 до минус 3 °С. Ако лозето е на втора година, празните места могат да се попълнят с нови лозички.

Започват растителнозащитни мероприятия срещу по-рано развилите се болести, неприятели и плевели.

Ако в края на април, младите леторасти в лозята са израснали до 10-12 см, да се третира срещу брашнестата мана (оидиума). Паразитът зимува като мицел между люспите на пъпките. Първите прояви на болестта се откриват в началото на вегетацията. Борбата да започне още в началото на вегетацията по установена схема: ако е имало силно нападение през предходната година в насаждението, първото третиране да се проведе при фенофаза на лозата – „пеперуда”.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.