Особено внимание трябва да се обърне на лактиращите овце-майки.
Натоварването на организма е голямо и грижите трябва да бъдат насочени към
едно правилно и балансирано хранене, което да осигури запазване на
телесното състояние, получаване на повече мляко и нормален растеж на
вълната. Основното количество мляко от овцете се получава напролет, когато
все още се хранят на ясла
Първият период на лактацията продължава около 60 дни. Той започва след оагването. Храненето през първите дни след оагване е от голямо значение. Основен източник на хранителни вещества и витамини през оборния период е висококачественото сено. Нискокачествените груби фуражи не трябва да се дават на овцете-майки.
Дневно на овца трябва да се осигури 1.5-2.0 кг сено. Овцете-майки се подхранват и с концентриран фураж от 0.4 – 0.6 кг в зависимост от млечността. При наличие на сочни фуражи /тикви, моркови, картофи и др./ може да се включат в дажбата до 2-3 кг на ден. Правилното хранене е от особено значение за растежа, развитието и бъдещата продуктивност на агнетата. Обикновено агнетата за угояване се отбиват на 40-45 дневна възраст и при достигане на живо тегло 10-12 кг. Тези, които са предвидени за ремонт на стадото се отбиват на 90-100 дневна възраст и живо тегло 25 кг. Непосредствено след отбиване агнетата трябва да се хранят със същите фуражи, с които са хранени до отбиването.