Приключва резитбата на по-късно развиващите се овощни видове. Започва интензивна растителна защита. В зависимост от развитието на овощните видове и вредителите по тях се провеждат предцъфтежни, цъфтежни и следцъфтежни третирания. Първите вегетационни третирания при овощните видове имат изкореняващ заразата характер. Целта е да не се позволи масово развитие болестите и неприятелите. Започват обработките на почвата за унищожаване на плевелите.

cheresha-darvo-ovoshka

1. Подхранване с азот с изключение на ягодите, които се подхранват 25-30 дни след засаждане и беритбата на плодовете.
2. Пролетно окопаване за подобряване на водно-въздушния режим и борба с плевелите.
3. Влагозапасяващо поливане при нужда-80-150 л. на кв. м.
4. Растителна защита:
– Струпясване при ябълка и круша-фаза „миши уши” преди цъфтеж и след цъфтежни с регистрирани препарати за растителна защита (ПРЗ);
– Брашнеста мана при ябълка – първо при разпукване на пъпките, а следващите в комбинация с тези за струпясването;
– Загиване на завръзите при дюля;
– Ранно кафяво гниене при костилковите – пред цъфтежно в „цветен бутон” и цъфтежно в началото на цъфтежа;
– Цилиндроспораза по череша и вишна – първо при окапване на венчелистчетата;
– Сачмянка при костилковите – пред цъфтежно при „цветен бутон” и 2-3 след цъфтежни;
5. Борба с неприятелите – първо поколение на ябълков плодов червей, листогризещи гъсеници, акари, листни въшки, плодови оси.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.