Ден на фермера в Садово ще се проведе на 27 май 2022 г. от 9.30 ч. Институтът по растителни генетични ресурси в Садово е организатор, като чества юбилейни годишнини. През тази година се честват 140 г. от стартирането на аграрната наука в България, 120 г. от откриването на Държавната земеделска опитна станция в Садово, 120 г. от рождението на акад. Павел Попов и 45 г. откакто опитната станция прераства в Институт с национално значение.

pochva-motika

На този ден след официалното откриване ще бъде посетено демонстративното поле, на което се предвижда гостите да бъдат запознати с условията за развитие на зимните житни култури през тази година и с почвените условия на опитното поле в Садово. Ще се представят на полето всичките 24 сорта, на които Институтът прави сортоподдържане и семепроизводство при пшеница, ечемик, твърда пшеница, тритикале, ръж, овес и зимен грах, както и алтернативни култури като бурчак, фацелия, лен, просо, лимец и др. Сортовете ще бъдат представени от селекционерите на Института, които ще отговарят на зададени въпроси.

За първа година ще бъдат демонстрирани и най-новите сортове пшеница, както и за първи път ще бъде направена демонстрация за пръскане на посеви с дрон. Ще се коментира интелигентното земеделие – бъдещето на нашето селскостопанско производство.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.