Европейският парламент представи позицията си относно стратегията „От ферма до вилица“ на съвместно заседание на Комисията по земеделие и околна среда в Европейския парламент. Депутатите Симоне Шмидбауер и Александър Бернхубер отново предупредиха, че стратегията ще доведе до затруднения на фермерите.

nivi-satelit

Според Шмидбауер няма оценка на въздействието на стратегията върху земеделието, като в нея има много идеологии. Те ще принудят производителите на храни в дългосрочен план да се изместят в страни извън Европа със съмнителни климатични, екологични, хуманни и хигиенни стандарти, защото се залагат трудни изисквания в документа. Стратегията не трябва да се превръща в тежест за фермерите, но същевременно трябва да се гарантира висококачествената и устойчива храни.

Според Бернхубер прекомерните и високи цели ще доведат до спад в производството и загуби на доходи, което не трябва да е за сметка на фемерите и за селското стопанство. В тази връзка се призовава за научен подход към мерките на стратегията. „Желаното намаляване на употребата на торове, антибиотици и пестициди са игри с цифри в ущърб на местното земеделие“, предупреждават депутатите. И призоваха Комисията преди да предприемат каквито и да било правно обвързващи действия да бъде извършена задълбочена оценка на въздействието.

Депутатите Симоне Шмидбауер и Александър Бернхубер се обявиха за разумна стратегия, успешна зелена сделка и добре функциониращо, устойчиво земеделие.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.