Темата за Световния ден без тютюн зя 2021 г, определена от Световната здравна организация е „Реши и се откажи!“ („Commit to Quit“). Кампанията има за цел да помогне на 100 милиона души по света да се откажат от тютюнопушенето, чрез различни инициативи и дигитални инструменти. Ето и изказване на  комисаря по здравето и безопасността на храните Стела Кириакидес.

tutun

„Употребата на тютюн е най-големият риск за здравето, който може да се избегне. Той е водещата причина за предотвратяването на рак, като 27% от всички видове рак се дължат на тютюна. С европейския план за борба с рака ние предлагаме смели и амбициозни действия за превенция, за да намалим употребата на тютюна. Поставили сме си много ясна цел – да създадем поколение без тютюнев дим в Европа, където по-малко от 5% от хората употребяват тютюн до 2040 г. Това би било значителна промяна в сравнение с около 25% днес. И намаляването на употребата на тютюн е от решаващо значение за постигането на тази цел. Без употребата му, девет от десет случая на рак на белия дроб могат да бъдат избегнати.

Много, ако не и мнозинството, пушачи са се опитали да се откажат в даден момент от живота си. Най-новото проучване на Евробарометър сочи, че трима от четирима пушачи, които се отказват или се опитват да спрат, не биват подкрепяни от обществото, затова е важно да помогнем на отказващите се от тютюна.

Кризата с COVID-19 подчерта уязвимостта на пушачите, които имат до 50% по-висок риск от развитие на тежки заболявания и смърт от вируса, факт, който предизвика милиони от тях да искат да се откажат от тютюна. Но отказването може да бъде трудно. Можем да помогнем повече и точно това е тазгодишният Световен ден на тютюна – ангажимент за отказване.

Трябва да увеличим мотивацията да оставим пушенето зад себе си. Спирането на тютюнопушенето е печеливша ситуация за всички възрасти, винаги. Трябва да гарантираме, че законодателството на ЕС за тютюна се прилага по-стриктно, особено по отношение на продажбите на непълнолетни и кампаниите за отказ от тютюнопушенето. Той също така трябва да е в крак с новото развитие, да бъде достатъчно актуален, за да се справи с безкрайния поток от нови тютюневи изделия, които навлизат на пазара. Това е особено важно за защита на по-младите хора.

Моето послание е просто: отказването спасява живота ви: всеки момент е добре да се откажете, дори ако пушите завинаги”, заяви Кириакидес.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.