Днес е Световният ден на океаните. Определен е по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. От 2009 г. се отбелязва официално и насочва вниманието на хората към състоянието и проблемите на Световния океан.

korab-targoviq

Океаните и моретата се нуждаят от нашата защита и всички са призовани да помогнат. Лесна мярка за изпълнение, която потребителите могат да предприемат директно, е да купуват устойчиво уловена риба.

Глобалното търсене на риба и морски дарове се увеличава непрекъснато, както и степента на прекомерния рибен запас. Една от целите на Съвета за морско управление е да насочва рибарите, производителите и потребителите по целия свят е именно към устойчивост в сектора.

Твърдението, че риболовът не може да бъде устойчив, е грешно. Това е една от най-удивителните способности на рибните запаси, които те могат да регенерират и да растат отново и отново до здравословен размер на запасите, ако се ловят устойчиво. Трябва обаче да сме наясно, че ако искаме да използваме морските ресурси за човешко хранене, увреждането на екосистемата не може да бъде напълно избегнато – точно както е на сушата – често всяка човешката дейност пречи на екосистемата. Следователно всички мерки могат да бъдат свързани до минимум с въздействието върху околната среда. Необходимо е отговорно отношевие, смятат от Съвета за морско управление.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.