Предприятията, преработващи цвят от маслодайните сортове рози Дамасцена и Алба, могат да кандидатстват по схемата de minimis до 20 август 2021 г. Отпуснатият бюджет от Държавен фонд „Земеделие“ по схемата е 3 млн. лв. Размерът на помощта е 30 стотинки за килограм цвят от маслодайна роза, изкупен за преработка. Средствата ще бъдат изплатени до 20 септември.

rozi

Държавната помощ е отпусната с цел да стимулира преработвателите в изкупуването на български розов цвят. Компенсаторната мярка ще покрие част от разходите, свързани с преработката на цвят от маслодайна роза, реколта 2021 г.

Припомняме, че на подпомагане подлежат предприятия, преработващи цвят от маслодайна роза, регистрирани по Закона за маслодайната роза. Преработвателите трябва да са изкупили не по-малко от 70% цвят спрямо 2020 г. на цени не по-малко от 2 лв/кг без ДДС от земеделските стопани. Признават се разходооправдателни документи, издадени не по-късно от 31 юли 2021 г. (включително).

Максималният размер на помощта, която може да получи един розопреработвател, е не повече от 200 000 евро за 3 последователни данъчни години.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.