Задължителното етикетиране на страната на произход осигурява значима информация за произхода на месото от свине, птици, овце и кози за потребителите и за контрола от компетентните органи. Това е сред основните констатации на доклад относно прилагането и въздействието на задължителното посочване на страната на произход или мястото на произход за някои меса, публикуван от Европейската комисия.

meso-etiket-magazin

Докладът заключава, че всички цели на правилата за етикетиране на произхода са постигнати в световен мащаб и че тези правила са въведени без прекъсвания в търговията.

Оценката също така показа, че слабото разбиране на потребителите за термините и определенията, използвани върху етикетите, оставя място за подобрение. При оценката се препоръчва и допълнителен анализ на потенциалното хармонизиране на дерогациите за „определени меса“ с други видове храни.

Въпреки че оценката не открива системни проблеми с прилагането на правилата, тя установява различия в качеството на контрола между държавите-членки на ЕС. По-големият обмен и обединяването на добри практики за контрол биха могли да бъдат полезни.

Според оценката ефектът от правилата за етикетиране на страната на произход върху динамиката на пазара и търговията е незначителен, като разходите за адаптация се абсорбират във веригата на доставки и не се прехвърлят на потребителите. В допълнение, нарастващите изисквания за околната среда подтикват към непрекъснати усилия за по-добро разбиране на екологичното и пазарното въздействие на правилата за етикетиране на произхода.

Докладът до Европейския парламент и Съвета допринася за по-широката оценка на етикетирането на храните и информацията за потребителите в рамките на стратегията „От фермата до вилицата“.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.