Глобалният ценови индекс на Световната банка за основните минерални торове през февруари показа най-високите цени за последните 6 години, като очакването е ръстът да продължи и през март, тъй като нивата продължават да се покачват на основните места за търговия. Причините за тази ценова експлозия са сложни и в никакъв случай не се дължат само на изключително силното увеличение на цените на енергията в световен мащаб в сравнение с миналата година. Това увеличение прави производствените разходи на производителите на торове толкова драстични, колкото и транспортните разходи, коментират анализатори.

torove

Към това се добавят счупените вериги за доставки – например, в случая на фосфорни торове от Китай в коронапандемия – и затруднените транспортни възможности. Други фактори включват възстановяването на световната икономика след коронакризата, както и рязкото покачване на цените на зърното и маслодайните семена до многогодишни високи цени. Тези високи селскостопански цени предизвикаха значителен бум на търсенето на минерални торове в някои страни, които са важни за световната търговия със селскостопански продукти, като САЩ и Бразилия. А очакваните увеличения на цените в царевицата, соята и евентуално пшеницата и други зърнени култури също са движеща сила на търсенето.

Особено силно е увеличението на цените на фосфорните торове. В допълнение към общата инфлация, дължаща се на високите производствени разходи и нарастващото търсене, това е свързано и с Китай – който всъщност е един от най-големите износители на фосфорни торове. Понастоящем обаче китайците са намалили износът, а други големи износители, като Русия или Мароко, не могат да реагират толкова бързо.

Според доклад на Rabobank, цените на фосфорните торове в Северна Америка са на най-високото си ниво от 2012. „Много търговци продават акциите си за дълго време“, казва агрономът Кен Фери от щата Илинойс. И изглежда, че няма достатъчно снабдяване. Докато много американски фермери финализират своя план за пролетна поръчка, високите цени на торовете е вероятно да продължат за няколко месеца, посочват други анализатори.

Освен това земеделските производители, които все още се нуждаят от торове, вероятно ще трябва да плащат дори още по-високи цени. На германските пристанища за внос цените на диамониев фосфат (DAP) в края на втората седмица на месец март бяха около 480 EUR на тон. Това е с 80 евро повече, отколкото в началото на февруари и дори 173 евро, или почти 60%, отколкото през лятото на миналата година.
Развитието на цените и снабдяването с азотни торове не е много по-различно. В германските пристанища за вносна един от важните азотни торове струва около 243 евро на тон през втората седмица на март – около 30 евро повече, отколкото през януари 2021 г.

Доставките очевидно са изключително оскъдни в световен мащаб, допълват анализатори. Фермерите ще бъдат засегнати от високите цени.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.