Европейската комисия публикува списък с потенциални селскостопански практики, които биха могли да се приложат в екосхемите в бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП). Този списък има за цел да допринесе за дебата около реформата на ОСП и нейната роля за постигане на целите на Зелената сделка. Този списък също така повишава прозрачността на процеса за установяване на стратегическите планове за ОСП и предоставя на земеделските производители, администрациите, учените и заинтересованите страни основа за по-нататъшна дискусия относно най-доброто използване на този нов инструмент.

logo-es

Реформата на ОСП е в процес на преговори между Европейския парламент, Съвета и Комисията. В нея екологичните схеми са нов инструмент, предназначен да възнаграждава фермерите, които избират да направят една стъпка по-далеч по отношение на грижите за околната среда и действията в областта на климата. Бъдещата ОСП ще изиграе решаваща роля в управлението на прехода към устойчива хранителна система и в подкрепа на европейските фермери през цялото време. Екосхемите ще допринесат значително за този преход и за целите на Зелената сделка.

Стратегическите планове на ОСП ще приложат на практика засилени условия, екосхеми, консултантски услуги в земеделските стопанства, както и агроекологични и климатични мерки и инвестиции за постигане на целите на Зелената сделка, по-специално тези, произтичащи от Стратегията „От фермата до вилица“ и Стратегията за биологичното разнообразие 2030 г. и за изпълнение на специфичните за ОСП цели, свързани с климата и околната среда.

За да бъдат подкрепени от екосхеми, земеделските практики трябва да обхващат дейности, свързани с климата, околната среда, хуманното отношение към животните и антимикробната устойчивост. Да бъдат определени въз основа на нуждите и приоритетите, определени на национално ниво в стратегическите планове на държавите за ОСП. Изискванията по екосхемите трябва да допринасят за постигане на целите на ЕС за Зелена сделка.

Списъкът на потенциалните селскостопански практики включва практики на биологично земеделие, агро-екология като сеитбообръщение със бобови култури или животновъдна система с ниска интензивност. Други земеделски практики, които биха могли да бъдат подкрепени от екосхемите включват прецизно земеделие, например за намаляване на суровините или използването на фуражни добавки за намаляване на емисиите, както и животновъдни практики в полза на хуманното отношение към животните и/или намаляване на нуждите за антимикробните вещества.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.