Необходим е закон на ЕС за биологичното разнообразие, за да се определи рамката за управление на биологичното разнообразие до 2050 г., съгласи се в края на миналата седмица Комитетът по околната среда. Комитетът прие позицията си относно „Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие до 2030 г.: Връщане на природата в живота ни“, с 62 гласа „за“ и 4 „въздържали се“, за подобряване на биологичното разнообразие в Европа.

priroda-planina

В Стратегията за биологичното разнообразие е залегнало:

  • 30% от сухоземните и морските зони на ЕС трябва да бъдат защитени
  • Необходими са спешни действия за спиране на упадъка на пчелите и другите опрашители
  • Обвързващи цели за градското биоразнообразие, като зелени покриви
  • Рамка за управление на биологичното разнообразие, подобна на Закона за климата на ЕС

Тъй като природата намалява в световен мащаб с безпрецедентна скорост с един милион от общо осем милиона вида, застрашени от изчезване, евродепутатите приветстват амбицията в Стратегията на ЕС за биологично разнообразие да гарантира, че до 2050 г. световните екосистеми ще бъдат възстановени, устойчиви и адекватно защитени.

Депутатите обаче силно изразяват съжаление, че ЕС не е постигнал целите за биологичното разнообразие до 2020 г. и казват, че новата стратегия трябва да се справи адекватно с всичките 5 основни движещи сили на промяната в природата: промени в използването на земята и морето; директна експлоатация на организми; изменението на климата; замърсяване и инвазивни чужди видове. Необходимо е да се мобилизират 20 милиарда евро годишно за действия в областта на биологичното разнообразие в Европа, настояват те.

Членовете на ЕП призовават също за „Парижко споразумение“ за биологичното разнообразие на конференцията на ООН през октомври 2021 г., която ще определи глобалния курс на биологичното разнообразие до 2030 г. и след това.

30% от сухоземните и морските зони на ЕС да бъдат защитени

Докато ЕС разполага с най-голямата мрежа в света на защитени зони, все още е необходим план за възстановяване на природата на ЕС, казват евродепутатите,повтаряйки призивите, че поне 30% от сушата и морето на ЕС трябва да бъдат защитени до 2030 г. и поне една трета от тези зони, включително всички останали първични и старорастящи гори в ЕС, трябва да бъдат строго защитени и оставени по същество необезпокоявани. Националните цели следва да вземат предвид разликите в географския размер и дела на природните зони.

Защита на животни и застрашени видове

Евродепутатите казват, че трябва да се постигне „благоприятен природозащитен статус“ за всички защитени видове и местообитания и поне 30% от тези, които в момента не разполагат с него, трябва да станат благоприятни или да покажат силна положителна тенденция в тази посока.

Те също така призовават ЕС да ръководи усилията за прекратяване на търговската търговия със застрашени видове и техните части.

Биоразнообразие в градските райони

Евродепутатите подкрепят създаването на Европейска платформа за екологизиране на градовете и обвързващи цели за градското биоразнообразие, като минимален дял на зелени покриви на нови сгради и забрана за използване на химически пестициди.

Пчели и други опрашители

Депутатите се противопоставят на повторното разрешаване на глифозат след 31 декември 2022 г. и повтарят призива си за спешна ревизия на Инициативата на ЕС за опрашители, която да включва амбициозна рамка за мониторинг на опрашители в целия ЕС с ясни цели и показатели за спиране на спада на опрашителите, които са от решаващо значение за околната среда и продоволствената сигурност.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.