Европейската комисията възложи на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) да прегледа законността на издадените през тази година разрешения за употреба на неоникотиноидни съставки в няколко държави-членки. По-конкретно това се отнася до общо 21 спешни разрешения, издадени за Австрия, Белгия, Хърватия, Дания, Испания, Финландия, Литва, Полша, Румъния и Словакия за активните съставки клотианидин, имидаклоприд, тиаметоксам и тиаклоприд при отглеждането на захарно цвекло. Оценките за това трябва да приключат през втората половина на 2021 година.

zaharno-cveklo

EFSA ще проучи всяка обосновка за съответните разрешителни на отделните държави-членки и наличието на алтернативни средства за защита на захарно цвекло. Освен това, възможността трябва да се използва и за преглед на методологията, използвана за оценка на аварийните разрешителни в светлината на стратегиите на Комисията на ЕС за стратегия „От ферма до вилицата“. Това се отнася по-специално за целта за намаляване на употребата на химически пестициди и насърчаване на алтернативи.

Употребата на активните съставки имидаклоприд, тиаметоксам и клотианидин на открито всъщност е забранена в ЕС от май 2018 г. Заявлението за подновяване на одобрението на тиаклоприд беше отхвърлено от Европейската комисия през януари тази година.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.