Панелът по здраве на растенията на Европейския орган по безопасност на храните е извършил категоризация на неприятеля Diabrotica undecimpunctata undecimpunctata за Европейския съюз. За него съществуват надеждни методи за откриване и идентификация. Среща се в северозападните и югозападните райони на САЩ и в Мексико. В зависимост от температурата неприятеля развива от едно до три поколения годишно.

Diabrotica-undecimpunctata

Вреда нанасят както възрастните индивиди, така и ларвите, които се хранят с голям брой растения гостоприемници с предпочитание към тиквички (Cucurbita pepo) и краставици (Cucumis sativus). Истинските гостоприемници т.е. растенията върху които може да се размножава, включват различни диворастящи и култивирани едногодишни видове от семейства: Chenopodiaceae (Лободови), Cucurbitaceae (Тиквови), Fabaceae (Бобови), Poaceae (Житни), Polygonaceae (Лападови) и Solanaceae (Картофови). Бръмбарите се хранят с нежните растителни части и на други растения гостоприемници принадлежащи към 30 допълнителни ботанически семейства. Ларвите се хранят и развиват в корените на растенията гостоприемници.

Неприятелят би могъл да се установи на територията на някои южни държави-членки на ЕС, тъй като екоклиматичните условията там биха могли да бъдат благоприятни за развитието му, а растенията гостоприемници са често срещани.

Diabrotica undecimpunctata undecimpunctata е включен в приложение II част А, към Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/2072 на Комисията, като карантинен вредител, който е от значение за Европейския Съюз и не е известно да се среща на територията му. Неприятелят отговаря на всички критерии, за да бъде разглеждан като потенциалeн карантинен вредител
за Европейския съюз.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.