Първото издание на краткосрочната перспектива за селскостопанските пазари в ЕС през 2021 г. заключава, че селскостопанският сектор на ЕС е показал устойчивост по време на кризата Covid-19. Секторът се справи сравнително добре, благодарение на увеличените продажби на дребно и потреблението в дома. В допълнение, перспективите са благоприятни с динамично глобално търсене и възобновяване на хранителните услуги (ресторанти, барове, кафенета), очаквано след като кампанията за ваксиниране бъде достатъчно напреднала. Докладът от Европейската комисия представя подробен преглед на последните тенденции и по-нататъшни перспективи за всеки селскостопански хранителен сектор.

pazar

Цените на всички основни зърнени култури са се повишили, в съответствие със световните цени. Световната консумация също се очаква да нарасне, главно от търсенето на храна за животни. Производството на зърнени култури в ЕС може да достигне 295,2 милиона тона за 2020/21 г., което е ръст от 5,3% в сравнение с миналата година. Общото производство на маслодайни семена в ЕС се очаква да нарасне с 3,4% в сравнение с миналата година и да достигне 16,7 милиона тона през 2021/22, въпреки тежките метеорологични условия. Що се отнася до протеиновите култури, производството е нараснало със 7,9% през 2020/21. През 2021/22 г. той може да се увеличи с 5,2%, главно от вътрешното търсене на храна.

Производството на захар в ЕС се изчислява на 5-годишно дъно от 14,4 милиона тона за 2020/21. Този спад се дължи главно на широко разпространеното пожълтяване във Франция. Потреблението обаче трябва да остане стабилно, което да доведе до намаляване на запасите.

През 2020/21 г. зехтинът в ЕС може да достигне близо 2,1 милиона тона, което е с 10% повече в сравнение с 2019/20. След увеличение през 2020 г. потреблението в ЕС може да продължи да нараства през 2020/21 г. с допълнителни 3%. Благодарение на този растеж и очаквания стабилен износ цените на маслиновото масло могат да продължат да се възстановяват.

Що се отнася до лозаро-винарския сектор, производството на вино в ЕС през 2020/21 се очаква да остане стабилно на около 158 милиона хл. Вътрешната употреба може да се увеличи с 2%, обусловена от „други употреби“ като кризисна дестилация. С износът, който се очаква да се увеличи, тези развития могат да доведат до намаляване на запасите от вино и по-добър пазарен баланс на сектора.

Производството на ябълки в ЕС остава стабилно за 2020/21 г. на 11,5 милиона тона. С увеличената консумация у дома по време на пандемията Covid-19, консумацията на пресни ябълки на глава от населението се очаква да остане на високо ниво от 15,4 кг.

Производството на портокали в ЕС 2020/21 с 6,6 милиона тона е с 8% по-високо от предходната година. След голямо търсене на пресни портокали през 2020 г., потреблението трябва да остане високо през 2020/21 г. при 12,9 кг на глава от населението.

Производството на мляко в ЕС през 2021 г. се очаква да нарасне с 1%, благодарение на увеличаване на добивите, докато млечното стадо се очаква да продължи да спада.

В ЕС при сиренето и маслото консумацията може да се възползва от особено възобновяване на фирми от сферата на продажбите на дребно и трябва да стоят по-високо ниво в сравнение с периода преди Covid-19. По отношение на производството се очаква сиренето в ЕС да поеме 21% от допълнителното мляко, произведено през 2021 г.

Потреблението на пресни млечни продукти се очаква да спадне след пика през 2020 г., но трябва да остане над нивото преди Covid-19.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.