Европейската комисия стартира анкета, която има за цел да събере мнения за различни варианти на политиката, предназначени да гарантират, че бъдещата политика на ЕС за насърчаване на земеделието и храните ще подкрепи прехода към по-устойчиви хранителни системи и ще подтикне потребителите към балансиран хранителен режим, като същевременно укрепи глобалната конкурентоспособност на земеделските стопани в ЕС и селскостопанските хранителни предприятия.

zemq-niva-priroda

В допълнение, консултацията ще предостави възможност за получаване на обратна информация за различни варианти за актуализиране на прилагането на политиката, което ще я направи по-опростена и по-ефективна за бенефициерите, изпълнителните органи и националните органи. Консултацията е отворена за 12 седмици, от 31 март до 23 юни 2021 г.

Политиката на ЕС за насърчаване на селскостопанските храни помага на земеделските производители и хранителния сектор да продават своите продукти на все по-конкурентен глобален пазар. Тази обществена консултация е част от преглед на политиката, обявена в стратегията „От фермата до вилицата“, която ще има за цел да засили приноса на политиката за промоция на устойчиво производство и потребление и в съответствие с преминаването към по-растителна диета, с по-малко червено и преработено месо и повече плодове и зеленчуци.

Прегледът на политиката следва оценка, завършена през 2020 г., която заключава, че политиката е от ключово значение за повишаване на осведомеността относно високите стандарти на селскостопанските хранителни продукти и схемите за качество както в ЕС, така и на ключовите пазари за износ. Оценката също така предполага, че политиката за насърчаване напред може да играе важна роля в подкрепа на прехода към по-устойчиви хранителни системи на ЕС.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.