Днес Европейската комисия стартира целенасочена консултация, за да поиска от заинтересованите страни участието им в оформянето на предстоящия План за действие за опазване на рибните ресурси и опазване на морските екосистеми. Планът е обявен в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие до 2030 г. и е планиран за приемане през пролетта на 2022 г. Целта му е да използва синергията между политиките в областта на рибарството и околната среда и да помогне за подобряване на изпълнението им. Той ще допринесе пряко за Европейския зелен договор, като направи рибарството по-устойчиво и ще защити морските екосистеми и тяхното биоразнообразие.

korab-ribolov

Планът за действие също така ще допълни наскоро приетия доклад за прилагането на Регламента за техническите мерки за 2019 г. (TMR). Докладът предоставя първа представа за състоянието на прилагане и ефективността на техническите мерки, които се прилагат в момента в областта на рибарството в ЕС. Той показа положителното въздействие на регионализирания подход, който някои държави-членки вече са използвали за въвеждане на допълнителни мерки в областта на рибарството за защита на чувствителни видове и местообитания на национално и регионално ниво. Той обаче също така установи, че са необходими по-нататъшни действия и по-решителни стъпки за постигане на целите на Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие.

Планът за действие ще допълни други действия в рамките на общата политика в областта на рибарството и законодателството в областта на околната среда и ще бъде важна стъпка в прилагането на Стратегията за биологично разнообразие, наред с други мерки като разширяване и ефективно управление на морските защитени зони и приемане на законно обвързващи цели за възстановяване.

Целевата консултация търси отзивите на респондентите за елементите на Плана за действие. Освен това, тя ще събира информация и доказателства относно текущото състояние на опазването на чувствителни видове и местообитания и наличието и потенциала на иновативни, по-селективни риболовни съоръжения и техники. Освен това от респондентите се иска информация и предложения за действия, които биха могли да подобрят управлението, прилагането и управлението на съответното законодателство в областта на рибарството и околната среда.

Всички заинтересовани страни, включително риболовната индустрия, неправителствени организации, академични, научни, социални и икономически партньори са поканени да вземат участие в тази целева консултация до 20 декември 2021 г. Участието им става ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.