Европейската комисия прие предложение за възможностите за риболов в Средиземно и Черно море за 2022 г. Предложението насърчава устойчивото управление на рибните запаси и изпълнява политическите ангажименти, поети в декларациията MedFish4Ever. Документът отразява стремежа на Комисията за постигане на устойчиво развитие на рибарството в тези два морски басейни в съответствие с наскоро приетата Стратегията на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море до 2030 г.

cherno-more

Виргиниус Синкявичюс заяви: „Устойчивото управление на рибарството във всички морски басейни на ЕС е наш ангажимент и отговорност. Въпреки че през последните години забелязахме известно подобрение в Средиземно и Черно море, все още сме далеч от достигане на устойчиви нива и са необходими повече усилия за постигането на тази цел. Следователно днес правим нашето предложение за улов на риба в двата морски басейна изцяло разчитащо на научни съвети“.

В Адриатическо море предложението на Комисията прилага многогодишния Средиземноморски план за управление на дънните запаси и целта е да достигне устойчивостта на тези запаси до 2026 г. чрез намаляване на риболовните усилия. Освен това предложението включва и различни мерки за управление на змиорки, червени корали, делфини и дълбоководни запаси от скариди в Йонийско и Левантско море и Сицилийския проток.

Предложението също така прилага многогодишния план за управление на Западното Средиземноморие (MAP) за дънни запаси с цел допълнително намаляване на риболова, в съответствие с научните становища. Тази част от предложението ще бъде допълнена, когато съответните научни становища тази година станат налични. Крайната цел е да се достигне максималният устойчив добив – максималното количество риба, която рибарите могат да извадят от морето, без да се компрометира възстановяването и бъдещата производителност на запаса – най -късно до 1 януари 2025 г.

В Черно море предложението включва ограничения за улов и квоти за калкан и цаца. За калкан предложението транспонира квотата на ЕС. За цаца Комисията предлага да се запази същото ограничение на улова, както през 2021 г.

Съветът на министрите на рибарството на Европейския съюз ще обсъди предложението на Комисията през декември и ще установи разпределението на възможностите за риболов. Регламентът трябва да се прилага от 1 януари 2022 г.

Комисията насърчава засилен многостранен подход и сътрудничество при управлението на рибарството в Средиземно и Черно море. Декларациите от Малта MedFish4Ever и София установиха нова рамка за управление, която беше укрепена с приемането на новата стратегия.

Многогодишният план за управление на дънните запаси в Западното Средиземноморие, приет през юни 2019 г., въвежда режим на риболовно усилие за траулери, предназначен да постигне общо намаляване с до 40% за 5 години. През 2020 г., първата година от прилагането му, беше въведено намаление с 10%, докато предложението за възможности за риболов през 2021 г. доведе до намаляване с още 7,5%.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.