Европейската комисия планира да представи препоръките си за националните стратегически планове за новата Общата селскостопанска политика тази седмица. Това каза еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски в Брюксел. Държавите-членки трябва да предложат индивидуален национален стратегически план на Европейската комисия за прилагане на целите на земеделската реформа на ЕС, която ще влезе в сила от 2023 и ще се прилага до 2027 г.

niva

Процедурата по стратегическия план може да се превърне в източник на конфликт, защото всеки национален план трябва най-накрая да бъде одобрен от Комисията на ЕС. Основният въпрос ще бъде какъв напредък очаква Европейската комисия от съответната държава-членка в насърчаването на земеделието и в агроекологичните и климатичните мерки, коментират експерти. Рискът се крие във факта, че изискванията към държавите-членки няма да бъдат едни и същи и няма да са сравними, защото всяка страна има свои проблеми и специфики, които трябва на местно ниво да решава чрез земеделския фонд. Така може да се стигне до нарушаване на конкуренцията между фермерите, допълват специалисти.

Важен фактор ще бъде какви мерки и каква скорост очаква Комисията да предприемат правителствата, за да постигнат целите на ЕС за опазване на климата и околната среда като цяло. Препоръките, обявени за петък, ще дадат ясна представа какво се очаква от фермерите.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.