Най-голямата потребност в селските райони е транспортната инфраструктура, сочи най-новото проучване на Евробарометър в целия ЕС относно нуждите на селата. Допитването е проведено от 9 до 18 април 2021 г., в над 25 841 респонденти в 27 държави-членки. Проучването ще допринесе за оценка на приоритетите, върху които следва да се съсредоточи дългосрочната визия за селските райони, допълвайки откритата обществена консултация, проведена от Европейската комисията от 7 септември до 30 ноември 2020 г.

selo-boikovo

Основната необходимост на селските райони, която най-често се споменава от респондентите в проучването, е транспортната инфраструктура и връзките (44%). Това е последвано от достъп до здравни грижи, грижи за деца или грижи за възрастни хора и наличието на работни места/заетост/възможности за бизнес, посочени с 27% и сходен дял (26%) селска инфраструктура.

Освен това мнозинството от гражданите на ЕС смятат, че когато ЕС инвестира в селските райони, местните райони или регион, който получава инвестицията, трябва да могат да решат как да се изразходва инвестицията.

По отношение на отдалечените селски райони, между 52% и 59% смятат, че е трудно или не е възможно да се придвижват с обществен транспорт в местната си област. За разлика от това, между респондентите, живеещи в големи градове, между 60% и 72% заявяват, че е „много лесно“ да се достигне до най-близкия супермаркет, тяхната хирургическа намеса, местната поща и най-близкия голям град или град с обществен транспорт.

По отношение на последиците от пандемията една трета от анкетираните заявяват, че след края на ограниченията те много по-често ще посещават селските райони за отдих. Един на всеки седми казва, че в сравнение с преди пандемията е по-вероятно да се преместят в по-селски район (за жители на градовете) или по-малко селски райони (за жителите на селските райони). И накрая, сред заетите респонденти 21% заявяват, че ще бъдат много по-вероятно и 16% малко по-вероятно да работят от дома поне през част от времето, когато всички настоящи ограничения за COVID-19 приключват.

По отношение на въпросите, свързани с околната среда, мнозинството от анкетираните отговарят, че това е непосредствен проблем за селските райони в тяхната страна. В екологичните проблеми, унищожаването на естествени местообитания или загубата на животни или растителни видове се определя като неотложен проблем за селските райони от 65% от гражданите на ЕС.

Гражданите на ЕС са разделени, когато се питат дали могат да повлияят на решения, засягащи местната област, като 51% са съгласни и 47% не са съгласни. Повече от половината от анкетираните (78%) желаят да участват в по-голяма степен в решенията, засягащи местната област.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.