Европейската комисия одобри за Чехия две схеми за подпомагане на инвестиционната помощ за преструктуриране на овощни градини и напояване, като същевременно започна разследване, за да оцени дали инвестиционната помощ, предоставена на някои големи предприятия от селскостопанския сектор в миналото, е била в съответствие с правилата на ЕС относно държавните помощи в земеделието.

praga-chehiq

Чехия нотифицира своите планове за прилагане на две схеми за помощ в подкрепа на предприятия, работещи в селскостопанския сектор, независимо от техния размер за инвестиране в преструктуриране на овощни градини и за напояване. Очакваният бюджет на схемите е съответно 52,4 милиона евро и 21 милиона евро.

Комисията установи, че помощта, която чешките органи планират да предоставят в бъдеще е в съответствие с условията, посочени в Насоките за държавни помощи за земеделието от 2014 г. по отношение на всички видове бенефициери. На тази основа Комисията одобри мерките съгласно правилата на ЕС за държавните помощи.

По отношение на минало подпомагане, Комисията установи, че през предходните години някои от бенефициерите на тези схеми са били погрешно квалифицирани от чешките органи за предоставяне на средства като малки или средни предприятия, а те всъщност са бяла големи предприятия. Комисията установи, че тези големи предприятия са получили помощ въз основа на съществуващите чешки схеми, които са групово освободени съгласно Регламента за групово освобождаване от земеделие и са достъпни само за малки или средни предприятия.

Насоките на Комисията за държавни помощи за селско стопанство от 2014 г. позволяват на държавите-членки да предоставят инвестиционна помощ в полза на предприятия от всякакъв мащаб, при определени условия. Когато инвестиционната помощ се предоставя на големи предприятия, поради нейните потенциални изкривяващи ефекти, трябва да бъдат изпълнени определени допълнителни условия, за да се гарантира, че възможните нарушения на конкуренцията са сведени до минимум. По-специално, инвестиционната помощ за големи предприятия трябва: да има реален стимулиращ ефект, т.е. бенефициерите не биха извършили инвестицията при липса на публична подкрепа и да бъдат сведени до необходимия минимум въз основа на конкретна информация.

На този етап Комисията се съмнява, че помощта, отпусната от Чехия на големите предприятия е в разрез със изискванията и ще проведе разследване по случая.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.