Европейската комисия очаква над средния риск от горски пожари поради високите температури и ниските валежи през това лято. За да бъде подготвен Брюксел за значителни пожари през 2021 г. ЕС ще създаде свой европейски пожарогасителен флот. Следователно самолетите и хеликоптерите от шест държави-членки на ЕС ще могат да бъдат изпращани в други страни в извънредни ситуации. 

pojar

В допълнение, Комисията на ЕС е дала насоки на страните членки за засилване на мерките за предотвратяване на пожари.

„Всяка година горските пожари представляват значителен риск от бедствия за цяла Европа. Пожарният сезон е по-интензивен и по-дълъг, районите с риск от пожар се разпространяват по-на север. Преди сезона на горските пожари трябва да направим всичко необходимо, за да намаляване на последиците от пожари“, каза Янес Ленарчич, комисаря по управление на кризи.

Този сезон се приема риск от горски пожари над средния, тъй като се очаква температурите в района на Средиземно море от юни до септември да бъдат над средните, според експерти. Освен това може да вали по-малко, особено в Централна Европа и на много райони в Средиземноморския регион. Това може да увеличи риска от пожари както в райони, застрашени от пожар, така и в региони на Европа, които все още не са застрашени.

Новите насоки на комисията на ЕС представят превантивни мерки, основани на добро управление, правилно планиране, ефективно управление на горите и източници на финансиране от ЕС. 

„Горските пожари са нарастваща заплаха за горите, в които живеят 80% от всички известни растения и животни на земята“, каза Виргиниус Синкевичос, комисар по околната среда, моретата и рибарството.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.