В последния си баланс на доставките Европейската комисия коригира оценките си за реколта 2021 г. за обикновена пшеница нагоре, но надолу за ечемика и царевицата. Корекциите се основават главно на актуализирани данни за засетите ниви с културите.

pshenica-clas

На площ от 11,2 милиона хектара сега се очаква реколтата от ечемика в ЕС да бъде с 2,4 % по-малка от очакваното. Оценката на площта на царевица също е намалена, но незначително. Същото се отнася и за ръжта. За разлика от това, сега се приема, че малко по-голямо производство ще има от обикновена пшеница и твърда пшеница. Това, заедно с малко по-високите очаквания за доходност, увеличава оценката на ЕС за реколтата за обикновената пшеница с почти 1,5 милиона тона на 21,5 милиона тона.

Това е повече от компенсиране на намалената оценка на първоначалните запаси с около 8,9 милиона тона, така че прогнозната стойност на предлагането е увеличена с 0,5 милиона тона на 137,6 милиона тона в сравнение с оценката за предходния месец. Това би означавало, че почти 8 милиона тона повече пшеница ще бъдат на разположение за 2021/22 пазарна година, отколкото през 2020/21 сезон. В същото време, търсенето е коригирано. Използването на обикновена пшеница във фуражите понастоящем се наблюдава при 41 милиона тона, с 1 милион тона по-високо от предходния месец. Това е увеличение с 3 милиона тона в сравнение с пазарната 2020/21 година.

Въз основа на тези промени, окончателната оценка на запасите се намалява с 0,5 на 10,8 милиона тона, което все още ще бъде малко под 2 милиона тона повече, отколкото през 2020/21 пазарна година.

По-малко зърно от царевица

Балансът на снабдяването с царевица за зърно беше ревизиран във всяко отношение в сравнение с предходния месец. Намаление с около 30 000 хектара обработваема площ на 8,9 милиона хектара и слабо понижената оценка на добива понастоящем води до прогнозна реколта от царевица от почти 71 милиона тона. Това е с 318 000 тона по-малко от очакваното през предходния месец, но все пак би надвишило резултата от предходната година с почти 6 милиона тона.

Това е подтикнало Комисията да намали прогнозата за внос с 1 до 15 милиона тона. С настоящата оценка на значително намалените доставки прогнозите за потреблението се свиват. Например, използването на фуражи вече се вижда само на 64 милиона тона, което ще бъдес 1 милион тона под прогнозата за предходния месец. Заедно с износа, който се вижда на 3,6 милиона тона, настоящата оценка на общото потребление достига 84,4 милиона тона. Това е с 935 000 тона по-малко от обявеното през април, което е само с 375 000 тона над 84 милиона тона, обявени през миналата година. При 19,6 милиона тона, крайните запаси от царевица за зърно в ЕС вече не се класифицират толкова високо, колкото през предходния месец, но те ще бъдат с 1,5 милиона тона над предходната година. 

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.